Günümüzde hemen tüm araçlarda standart bir özellik olarak gördüğümüz klima sistemi; yolcu kabinindeki sıcaklığı düşürür ve istenilen düzeyde sabit tutar, iç ortamdaki havayı filtreler, nemini azaltır, bu sayede sürüş konforunu iyileştirerek sürüş sırasında dikkatin dağılmasını engeller. Araçların klima çalışma sistemi maddelerin gaz formundayken sıvı formuna dönüşürken ısı vermesinden ve maddelerin sıvı formundayken gaz formuna dönüşürken ısı almasından yararlanarak çalışmaktadır. Araç kliması, gereken gücü motordan aldığı için yakıt tüketimini arttıracaktır. Elektrikli araçlarda da klima kullanımı enerji tüketimi arttıracağından, menzil kısalacaktır.
Araç kliması nasıl kullanılır?
Araçlarda bulunan klima sistemleri kullanım yönünden birbirinden farklılık gösterebilir, en doğru bilgilere aracın kullanım kitapçığından ulaşılabilir. Modern araç içi klima sistemleri, iç mekanda istenilen sıcaklığı otomatik olarak ayarlar ve sabit tutar. Çok yönlü klimalar, aracın farklı bölgelerinde farklı sıcaklık tercihlerine imkan sağlar.
Araçta klima kullanırken genel olarak bazı hususlara dikkat etmekte yarar bulunmaktadır. Sıcak yaz günlerinde klima ilk çalıştırıldığında birkaç dakika boyunca camların açık tutulması, içerideki sıcak havanın tahliye edilebilmesine ve temiz havanın içeri girmesine imkan sağlayacaktır. Araç park haline geçmeden birkaç dakika önce klima sisteminin kapatılması ise sistemde oluşan nemi uzaklaştıracaktır. İster yaz ister kış olsun aracınızın klimasını 15 günde bir en az 10 dakika boyunca çalıştırmanızda yarar vardır.
Çift bölgeli klima nedir, nasıl kullanılır?
Aynı anda iki ayrı sıcaklık ayarı yapma olanağı sağlayan bu sistemde aracın sağ ve sol tarafı için farklı iklimlendirme yapabilmek mümkün hale geliyor. Söz konusu farkın 5 ila 8 derece arasında değişebildiği çift bölgeli klima sistemi, otomatik olarak çalışıyor.
Araç kliması bakımı ne zaman yapılmalıdır?
Araç klimasının yılda en az bir kez kontrolünün yapılması, klima gazının da en az iki yılda bir yeniden doldurulması gerekir. Araç klima sistemi bakımı sırasında; polen filtresi, klima gazı, klima gazı kaçak tespiti, klima bakteri temizliği, klima kompresörü, klima termostatının bakımları yapılır.
Bakımı iyi yapılan bir klima ile açık havadan gelebilecek pek çok zararlı etkenden korunmuş olursunuz. Bakımı düzenli yapılan bir araç kliması ses kirliliğini, kötü kokuları ve bakteri oluşumunu engeller. Araç motorunu zorlamadığı için yüksek yakıt tüketimini önler ve yakıt tasarrufu sağlar.
Araç klima sistemi temel parçaları
Kondansatör: Araçların genellikle ön kısmına monte edilen bir tür ısı değiştiricidir. Araçların seyir esnasında, maruz kaldığı havayı akımını kullanarak veya araç durur haldeyken fandan faydalanarak soğutma işlemi sağlar. Soğutma işlemini içerisinde bulunan gazı, sıvıya dönüştürerek gerçekleştirir.
Nem Alma Deposu: Araçlarda bulunan klima sisteminin parçalarını olan kondansatör ve detandör arasında bulunan bir cihazdır. Görevi ise sistem devresinde oluşan nemi emmek ve bu aşamada oluşacak pislikleri filtre etmektir. Otomobillerde kullanılan cinslere göre farklılık göstermektedir. Diğer türü ise avaporatördür.
Detandör: En önemli parçalardan sayılabilen evaporatör içinde yer alırlar. Görevleri ise soğutucu akışkan debisini ayarlamaktadırlar. Basınca ve sıcaklığa uygun hareket etmektedir.
Evaporatör: Araçların torpido bölümünün alt kısmında, ısıtma radyatörünün yanında yer almaktadır. Görevi ise kendisini dolaşmakta olan havayı soğutmak ve kurutmaktır. Bundan ötürü klimalı araçlar durduğu zaman alt kısımlarından su damlaları görülmesi gayet normaldir.
Kompresör: Araçlarda bulunan evaporatörden gelen buharı emer ve bu buharı kondansatör yönünde sıkıştırarak basınç ve sıcaklık artışına neden olur.
Polen Filtresi: Araçların içinde her türlü toz, duman, polen, uçuşan parçalar, kül ve pisliklerin girmesini engellemek ve orada tutulmasını sağlamaktadır. Çevreyi kirleten her türlü partikülü içinde tutmayı amaçlar. Araç iç ortamında havanın temiz kalması önceliğidir.
Araç klima arızaları nelerdir?
Araç klimalarında sıklıkla görülen arızalar klima gazı kaçağı, elektrik ya da kompresör arızası olarak sıralanabilir. Bu tür arızalar teknik problemler sayıldığı için yetkili servislerden güvenli şekilde tamir hizmeti alınması sürüş güvenliği için de oldukça önemlidir.
Düzgün çalışmayan klima sistemi, aracın iç ortamında hava kalitesini olumsuz etkileyeceğinden öncelikle sürücü ve yolcuların sağlığı yönünden sakıncalıdır. Ayrıca, otomobil klima sistemi ile ilgili sorunlar sürüş konforunu da olumsuz etkiler. Klima çalışırken gelen istenmeyen sesler, düzensiz sıcaklık değişimi veya koku sürücünün dikkatinin dağılmasına neden olabilir. Isıtma ve soğutma işlemini tam olarak yerine getiremeyeceği için yakıt tüketimini artırır. Araç içi ısınma ve soğumada gelen problemler yüzünden sürüş keyfini düşürür. Temizliği yapılmadığı takdirde zamanla üreyen küf ve bakteriler yüzünden araç içinde kötü koku artar. Klimanızın çalışması ile ilgili sorunlar otomobilinize de bazı zararlar verebilir. Düzgün çalışmayan klima sistemi; hem aracın motorunu zorlar, hem de yakıt tüketiminin artmasına neden olur.
Araç kliması soğutmuyor ne yapmalıyım?
Araç kliması soğutmuyor ise birden fazla ihtimal üzerinde durmak gerekir. Başlıca sebepler ise polen filtresinde tıkanıklık, klima kompresöründe arıza ya da klima gazının bitmesi olabilir. Polen filtresinde tıkanıklık meydana gelmesi halinde araba klimasının çalışması yeterince verimli olmayabilir. Düzenli bakım yapılarak polen filtresi tıkanıklığı engellenebilir. Klima kompresörü arızası araç klimasından hava gelmediğinde anlaşılan bir sorundur. Gerek duyulması halinde tamir için yetkili servislerden destek alınabilir. Klima gazının bitmesi durumunda ise klima gazı dolumu yapan kurumlardan hizmet alınabilir.
Araç klima gazı bittiği nasıl anlaşılır?
Araç klima gazı eksilmişse klimanın soğutma gücü azalır. Klima istenilen miktarda soğutma yapamaz. Klima ilk açıldığında kompresörün devreye girdiği duyulabilmektedir. Fakat klima gazı bittiyse kompresör kavraması devreye giremez. Klima kontrol ünitesi gaz basınç sensörünün düşük basınç algılamasıyla sistemin çalışmasını durdurur.
Araç klima kompresör arızası nasıl anlaşılır?
Araç klima kompresörünün arızalanması durumunda; klima açıkken çıkan sürtme, ıslığa benzer sesler duyulabilir, rolanti yükselebilir, yakıt tüketimi artar, klima istenilen sıcaklığa ulaşamaz, klima açıldığında araç stop edebilir.
Araç klima temizliği nasıl yapılır?
Araç klimaları, özellikle yoğun şekilde çalıştırıldıkları dönemlerde aşırı toz birikintisine maruz kalabilir ve bu sebeple de temizlenmeleri gerekebilir. Aracınıza klima temizliği yapmanız gerektiğini, klima fanından küf ya da rutubet benzeri kötü bir koku gelmesinden ya da klimanızın eski performansını gösterememesinden anlayabilirsiniz. Klima sisteminizin polen filtresi, havalandırmanın ön panelinde yer alan ve araç dışından elde edilen havanın filtrelenmesini sağlayan bir bölümdür. Klima sisteminin dış yüzeyinde yer alan peteklerden oluşan polen filtresi, en kısa sürede ve en çok kirlenen klima parçalarının başında yer alır. Bu nedenle yılda en az bir defa değiştirilmesi gerekir.
Araç hava kanalları nasıl temizlenir?
En yaygın araç klima temizleme yöntemlerinden olan hava kanalı temizliği, hem klimanızın araç içine kötü koku yaymasını önlemek hem de klima performansını artırmak konularında son derece etkilidir. Klimanızın hava kanallarını etkili bir şekilde temizleyebilmeniz için ise ilk olarak bir adet klima temizleme spreyi edinmeniz gerekir. Klima spreyinizi hazır hale getirdikten sonra aracınızı çalıştırın ve klimanızı kalorifer moduna alarak 5 dakika boyunca bekletin. Bu yöntemle klimanızı maksimum performansta çalıştırdıktan sonra sistemi kapatın ve klima temizleme spreyini peteklerden içeri doğru sıkın. Dilerseniz uzun sprey başlıklarından yararlanarak sprey içindeki sıvının daha derine ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Spreyi tüm havalandırma alanlarına sıktıktan sonra klimanızı en düşük seviyede çalıştırabilir ve iç sirkülasyon modunu kapatarak aracınızın hava kanallarında biriken kirleri, tozları ve bakterileri kısa sürede temizleyebilirsiniz.
Rot ve Balans Nedir?
Araç Muayene Öncesi Yapılacaklar
Yakıt Tüketimi Nasıl Azaltılır?
İlk Yardım Çantasında Neler Bulunur?
Otomatik Şanzıman Yağı Kaç Km’de Değişir?