quattro Teknolojisi
Audi, bütün model ailesi içerisinde, çok farklı çeşit araç tarzları sunarken, quattro teknolojisini de çok yönlü olarak sunmaktadır. “quattro”, “Audi” ve “Audi” genellikle “quattro” anlamına gelir: Dört tekerden çekiş ilkesi markanın 40 yıldır temel taşıdır. Orijinal quattro 1980’de Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıktığından beri Audi, quattro sürüş sistemlerine sahip yaklaşık 10,5 milyon otomobil üretti.
Kendinden kilitlemeli merkezi diferansiyelli quattro
Boylamasına yerleştirilmiş bir ön motora sahip Audi modellerinde, quattro güç aktarımının kalbi kendinden kilitlemeli merkezi diferansiyeldir.
Normal sürüşte çekiş torkunun %40’ı ön, %60’ı arka aksa yönlendirilir. Böylece arkaya odaklı dinamik bir yol tutuş performansı elde edilir.
Sürüş koşullarına bağlı olarak (örneğin seri şekilde hızlanırken, viraj alırken veya ıslak zeminde, karda veya buzda sürtünme değerleri düşükken) motor gücünün %85’e kadarı arka akstaki tekerleklere ve %70’e kadarı ön aks tekerlerine aktarılabilir. Bu güç dağılımı gecikmeden ve tamamen mekanik olarak yapılabilir.
Bu quattro teknolojisi aşağıdaki model serilerinde kullanılmaktadır: Audi A4 40 TDI, Audi A5 40 TDI, Audi A6 50 TDI, Audi RS 6 Avant, Audi A7 50 TDI21, Audi RS 7, Audi Q7 50 TDI, Audi Q8 50 TDI, Audi RS Q8, Audi A8 50 TDI.
Hidrolik çok plakalı kavramalı quattro
Hidrololik lamelli kavramalı sürekli dört tekerden çekiş quattro, yanal monte edilmiş motorlara sahip Audi modelleri ve R8 için tasarlanmıştır.
Tahrik torkunu ön ve arka akslara dağıtmak için kavrama, merkez diferansiyelin aksine, elektronik olarak kontrol edilir. Normal sürüş durumlarında motor gücünün büyük bir kısmı ön aksa (R8’de arka aksa) yönlendirilir. Kontrol ünitesi sayısız veri aracılığıyla ön ve arka aksa yapılacak doğru güç dağıtımını sürekli olarak hesaplar.
Elektronik olarak kontrol edilen çok plakalı kavrama, aktif olarak kontrol edilen tork dağılımı ile dinamik yol tutuş sağlarken mümkün olan en iyi çekiş, sürüş dinamikleri ve sürüş güvenliğini garanti eder.
R8’de Performans Modu üzerinden (Audi R8 V10 plus standart , Audi R8 V10 için opsiyonel) quattro çekiş için daha fazla parametre ayarlanabilir.
Performans modu daha iyi bir sürüş dinamizmi ve daha fazla sportif davranış için dry(tipik bir arkadan itiş karakteristiği) wet ve snow (maksimum çekiş) olmak üzere sabit olarak tahsis edilen sürtünme değeri parametreleri sunar. R8 yüksek performanslı spor otomobilin ikinci nesil versiyonlarında (2015’ten beri) Audi, elektrohidrolik çok plakalı kavramayı özel bir tahrik düzenine yerleştirdi.
Bu quattro teknolojisi aşağıdaki model serilerinde kullanılmaktadır: Audi Q2, Audi A3, Audi Q3, Audi TT, Audi R8.
Yanal monte edilmiş motorlu sportif modellerde, çok plakalı kavrama sürüş dinamikleri ile ilgili parametrelere büyük önem vermektedir; aynı zamanda bazı modellerde aktif olan Audi Drive Select moduna ve elektronik stabilizasyon kontrolüne (ESC) dayanır. Bu, arka aksı tercih eden daha sık ve belirgin tork dağılımıyla sonuçlanır ve bu da sportif kullanıma daha fazla katkıda bulunur. Spor modunda veya ESC devre dışı bırakıldığında, çok plakalı kavrama düşük sürtünme katsayısına sahip yol yüzeylerinde kontrollü kaymalara izin verir. Daha rahat bir sürüş modunda, yakıt tasarrufu için bazı modellerde kavramanın geçici olarak devreden çıkarılması mümkündür. Sürüş durumu değişir değişmez, quattro sürüş yeniden etkinleştirilir.
Ultra teknolojili quattro
Sürüş dinamikleri ve güvenliği yüksek verimlilikle birleştirir. Bu optimize edilmiş dört tekerlekten çekiş sistemi sadece gerektiğinde devrededir. Buna rağmen, tahrik sistemi, çekiş ve sürüş dinamikleri açısından sürekli dört çeker sistemlerden bir farklılık göstermemektedir.
Normal sürüş sırasında, ultra teknolojili quattro önden çekişin tüm avantajlarından yararlanır. Ancak dört tekerlekten çekiş, sürekli olarak kullanılabilir durumdadır ve gerektiğinde hemen oradadır. Toplamda iki devreye alma stratejisi (reaktif ve sezgisel) ile quattro tahrik, tüm tekerleklerden çekiş gerektiren kritik sürüş durumu (ör. Hızlanma, virajda sürüş veya kaygan yol) oluşmadan önce hızlı bir şekilde devreye alınır.
İlave parçalara rağmen, ultra teknolojili quattro, önceki sistemden yaklaşık dört kilogram daha hafiftir. Sistem, 500 Nm torka kadar S tronic çift kavramalı şanzımanlarla kullanılabilir.
Bu quattro teknolojisi aşağıdaki model serilerinde kullanılmaktadır: Audi A4 45 TFSI, Audi A5 45 TFSI, Audi A6 40 TDI, 45 TFSI, 55 TFSI, Audi A7 40 TDI, 45 TFSI, 55 TFSI, Audi Q5 40 TDI, 45 TFSI.
Spor diferansiyel quattro
Spor diferansiyel, tiptronic özellikli özellikle güçlü ve sportif Audi modelleri için mevcuttur. Bu, tahrik torkunu tüm çalışma durumlarında arka sol ve sağ tekerlekler arasında ideal olarak dağıtarak yol tutuşu, çekiş gücü ve dengeyi artırır.
Virajın iç tarafındaki tekerleklerde frenleme yerine virajın dış tarafındaki tekerleklerin torkunu artırırken, çok daha yüksek dinamik viraj alma davranışı gösterir. Hızlı şekilde virajlara girerken önden savrulma olasılığını azaltan daha yüksek iz genişliği dengesi sağlar, ayrıca her sürüş durumunda (gaz kesme durumunda bile) fiilen mevcuttur.
Audi Drive Select ile uyarlanabilirken kompakt ve hafif yapısı sayesinde ağırlık avantajı sağlar. Opsiyonel olarak Audi A4, A5, A6, A7, A8, Q5, Q7 ve Q8’de sunulmaktadır. Tiptronic ve kendiliğinden kilitlenen merkez diferansiyel ile sunulmaktadır.
quattro 2.0: elektrik tork dağıtımı
Audi, elektrikli dört tekerlekten çekişin bir sonraki aşamasını sunacak. Audi e-tron S ve e-tron S Sportback prototiplerinde quattro sistemine elektrikli tork dağıtımı eşlik edecek. Gücün tekerlekler arasında dağıtılmasını içeren elektrikli tork dağılımı yalnızca milisaniye sürmektedir. Aynı zamanda yüksek tork ile etkileşime girebilmekte olup, otomobilin enerjik olarak bir spor otomobil gibi sürülebilmesine olanak sağlamaktadır. Audi, premium segmentte üç elektrik motoru kullanarak seri üretim yapan ilk üreticidir
Ayrıntılı ve güncel bilgileri Audi Yetkili Satıcılarından alabilirsiniz.
Audi Q2
Audi Q8
Audi Ses Teknolojisi
Audi SUV Modelleri ve Fiyatları