Farklı enerji kaynaklarının bir arada kullanılması, hayatın her alanında olduğu gibi otomobil dünyasında da mühendislik harikası tasarımlarla kendini gösteriyor. Sözlükteki karşılığı “melez” olan hibrit kavramı da işte günümüzün çevre dostu araçları olan hibrit otomobillerde karşımıza çıkıyor. Elektrik enerjisi ile fosil yakıt enerjisini birlikte kullanan hibrit araçları kullanmak, prensip olarak konvansiyonel araç kullanmakla aynı. Ancak bu araçlar, anahtarı çevirdiğiniz ilk andan itibaren çevreci ve konforlu bir sürüş deneyimi sunuyorlar.
Günümüzde yeni çıkan pek çok otomobil ve SUV modelinin teknik özelliklerine baktığımızda; Hybrid, Plug-in Hybrid (PHEV), Mild Hybrid (MHEV) veya Mikro Hibrit gibi terimlerle karşılaşıyoruz. Bu yeni nesil teknolojilerin sağladığı avantajları; daha az emisyon ve yakıt tüketimi, daha fazla verimlilik ve konfor olarak özetleyebiliriz.
Hibrit araçlar nasıl çalışır?
Hibrit araçlar, içten yanmalı motorun elektrik motoru ile tamamlandığı araçlardır. Böylece otomobil, herhangi bir dış güce ihtiyaç duymadan yüksek verimde çalışma prensibini yerine getirir. Hibrit teknolojisinin temelini oluşturan bu sistemde, elektrik motoru içten yanmalı motora seri ya da paralel bağlanır. Sistemde bulunan hibrit güç düzenleyicisi, akü ile elektrik motoru arasındaki bağlantıyı sağlar ve aracın güç şebekesini besler. Yüksek voltajlı lityum iyon batarya, elektrik motoruna gereken enerjiyi depolar. Yavaşlama sırasında kaybedilen enerjinin bir kısmı ise geri dönüşüm sayesinde tekrar kazanılır ve lityum iyon bataryada depolanır.
Hibrit araçların motorları hangi sıra ile çalışır?
Hibrit otomobillerin tümü kalkış anında sadece elektrik motoru ile çalışır ve araç elektrik enerjisi ile harekete başlar. Normal sürüş modunda, yani şehir içi hız sınırı dahilinde de elektrikli motor devrededir. Çok soğuk hava koşulları gibi gerekli durumlarda ise içten yanmalı motor devreye girebilir. Aracınız hızlandığında, her iki motor da aynı anda çalışır. Hızlı sürüşe olanak tanıyan şehirler arası yollarda, asıl güç kaynağı içten yanmalı motordur. Elektrikli motor, bu sürüş sırasında destek sağlayıcı konumundadır.
Yavaşlama sırasında ise benzin motoru devreden çıkar, lityum iyon batarya frenleme sistemi sayesinde kazandığı enerji ile kendini şarj eder. Hibrit araçlar genellikle elektrikli ve benzinli motorun kombinasyonundan oluşuyor. Kalkış anında ve özellikle şehir içi trafiğinde düşük hızda seyrederken elektrik motoru çalışıyor. Hızlanmayla birlikte benzinli motor görevi devralıyor, elektrikli motor ise yardımcı pozisyonda kalıyor.
Hibrit araç kullanmanın avantajları nelerdir?
Otomobil dünyasına inovatif ve sürdürülebilir enerji kullanımı prensibiyle yaklaşan araç üreticileri, çevre dostu teknolojileri hibrit araçlarda kullanıyor. Üstelik tasarımdan, iç hacim standartlarından ve konfordan ödün vermeden. Sessiz ve rahat bir sürüş deneyimi sunan bu otomobillerin kullanıcısına sağladığı lükslerden biri de kesintisiz sürüş keyfidir.
Kendi kendini şarj edebilen batarya, frenleme sırasında, gaz pedalına basılmadığı anlarda, hatta yokuş aşağı inişlerde enerjiyi geri dönüştürür ve aracınızın gücünü yeniler. Yani otomobilinizi sadece kullanmak bile bataryanızı dolu tutmanız için yeterlidir. Keyifli bir yolculuğu hem şehir içinde hem şehir dışında üstün yakıt tasarrufuyla buluşturan hibrit otomobiller ile sessiz, güvenli, yüksek performanslı sürüşün rahatlığını yaşayabilirsiniz. Düşük emisyonunun çevreye, düşük yakıt kullanımının ekonomiye sağladığı avantajlar ile birlikte hibrit araçlar günümüzün otomotiv dünyasında giderek öne çıkmaktadır.
Plug-in Hybrid araç nedir ve nasıl çalışır?
Düşük yakıt tüketimini ve zararlı egzoz gazı salınımını azaltmayı hedefleyen hibrit teknolojisinin üstün özellikleri, Plug-In Hybrid araçlarda daha uzun süre elektrikle çalışabilme yeteneği ile birleşiyor. Otomobil kullanıcılarına farklı sürüş modlarının yanı sıra farklı yakıt seçenekleri de sunan Plug-in Hybrid araçlar, içten yanmalı motora ve elektrik motoruna sahiptir. Benzinle, farklı bir geleneksel yakıtla ve şarj edilen bir batarya ile çalışabilirler. Bu tür bir otomobilin elektrik motorunu kullanmak için bataryanın bir elektrik prizinde veya şarj istasyonunda doldurulması gerekir.
Bu araçlar güçlü bir batarya kapasitesine, dolayısıyla verimli bir elektrikli motor gücüne sahiptir. Bir Plug-in Hybrid, aküsünde depoladığı enerji ile normal sürüş şartlarında aracın yakıt tüketimini büyük oranda azaltabilir, karbon salınımı değerlerini düşürebilir. Tıpkı hibrit otomobillerde olduğu gibi yeni nesil Plug-in Hybrid, diğer adıyla PHEV araçların bataryasında da lityum iyon kullanılır. Bu dayanıklı malzemeden üretilen batarya sistemi, otomobilin ömrü süresince sorunsuz şekilde çalışmasını sağlar.
Sürüş alışkanlıklarına, aracın modeline, seyir güzergahının yapısına ve iklim koşullarına göre değişiklik göstermekle birlikte, bu yeni nesil otomobillerin menzili, benzin enjeksiyonlu motora ihtiyaç duyulmadan yani sıfır emisyon ile yaklaşık 50 kilometreye kadar ulaşabilir. Yüksek pil kapasitesi ile daha uzun süre elektrikli sürüş olanağı sağlayan bu tür araçlarda, elektrikli motorun şarjı bittiğinde benzinli motor devreye girer ve sürücüye kesintisiz sürüş konforu sunulur.
Hibrit ve Plug-in Hybrid araçların farkları nelerdir?
Plug-in Hybrid araçların hibrit otomobillerden ayrılan en belirgin özelliği, şarj edilmeleridir. Bu otomobillerde, elektrikli araçlarda olduğu gibi bir şarj kablosu bulunur. Bataryanın şarj edilme imkanı bulunmadığı durumlarda ise araç benzin motoru ile çalıştırılabilir. Ayrıca Plug-in Hybrid, güçlü bir elektrikli motora ve daha büyük bir pile sahiptir. Bu özellik, şehir içi kullanımda ya da 50 ile 60 kilometre gibi mesafelerde sadece elektrik gücü kullanılmasına olanak tanır.
Plug-in Hybrid araçların avantajları nelerdir?
Plug-in hibritler, elektrikli araçlarla ve full hibritlerle kıyaslandığında daha maliyetli olsa da maliyetini kısa sürede amorti eden bazı avantajları bulunuyor.
- Şarj edilebilir büyük pilleri sayesinde elektrikli motorla daha uzun mesafe alarak normal hibritlere göre daha düşük yakıt tüketimi avantajı sunuyor.
- Elektrikli motorun daha uzun süre kullanılması emisyon değerlerini düşürdüğü için çevreye daha duyarlı bir özellik sergiliyor.
- Yüksek hızlara çıkıldığında tıpkı hibrit otomobillerde olduğu gibi benzinli motordan takviye alarak yüksek bir performans sunuyor.
Mild Hybrid nedir?
Mild Hybrid, yarı hibrit araçlara verilen İngilizce isimdir. Yarı hibrit araçlar, benzinli ve dizel motoru farkı gözetmeksizin, geleneksel içten yanmalı motora sahip araçların motorlarına destek olan ve yakıt tüketimini azaltan elektrik teknolojisine sahip araçlardır. Bu destek elektrik motoru, arabada marş motorunun görevini üstlenir ve genellikle 48 voltluk batarya kullanır. Mild Hybrid yani yarı hibrit araçlar, kalkışlarda içerisinde barındırdığı elektrik enerjisiyle, yakıtın ateşlenmesine gerek duymadan harekete geçebilir ve rakiplerine göre daha hızlı tepki verir. Aynı zamanda düşük hızlarda yakıt tüketmeyerek genel maliyeti azaltır.
Seyir halinde ilerlerken aracınızın daha çok güce ihtiyacı olduğu durumlarda elektrik motorunu devreye sokarak fazladan gücü elde etmenizi sağlar ve yüksek performans verir. Ayrıca yakıt tüketiminizi en uygun seviyede tutar, yavaşlama sırasında 48 voltluk hibrit bataryası şarj edilir ve frenlemede oluşan enerjinin boşa gitmemesi sağlanır.
Mikro Hibrit nedir?
Start-Stop, otomobil sektöründe uzun bir süredir bulunan bir teknoloji. Bu özellik araçların kırmızı ışıkta durma gibi güce gerek duyulmayan durumlarda motoru durdurup aracın yalnızca elektrik gücüyle çalışmasını ve yakıttan tasarruf edilmesini sağlıyor. Üstelik özel bir bataryaya gerek duyulmayan bu teknolojide araç gerekli elektrik enerjisini frenleme sırasında biriktirir. Start-Stop özelliğine sahip araçların %5-10 arasında yakıt tasarrufu edildiği tespit edilmiştir.
Kaynak: Toyota Blog, Lexus
Hibrit ve Elektrikli SUV Modelleri
Araç Muayene Öncesi Yapılacaklar
Trafikte Geçiş Üstünlüğü
İlk Yardım Çantasında Neler Bulunur?