Yağmurlu havada araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Hava koşulları, araba sürme tekniklerinizi doğrudan etkileyebilir. Kar, yolda buzlanma gibi durumlar aracın hakimiyeti konusunda akıllara ilk gelen olumsuz hava koşulları olsa da yağmurda araba kullanmak da dikkat edilmesi gereken hava durumlarından biridir.
Yağmurlu havada araç nasıl kullanılır?
Otomobil tutkunları için yağmurlu havalarda araç kullanmak farklı bir sürüş deneyimi gibi görülebilir. Bununla birlikte yağmurlu havada araç kullanımı normal koşullarda kullanmaktan daha zordur. Artan yağış miktarı yola dikkatin verilmesini zorlaştırırken, aracın dengede kalmasını da zorlaştırır. Alınacak birtakım önlemlerle sürüşünüzü kolaylaştırabilirsiniz.
Öncelikle yağmurlu havalarda yola çıkmadan önce araçtaki donanımların çalışır durumda olduğundan emin olmalısınız. Özellikle farların, arka lambaların ve sileceklerin verimli bir şekilde çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli, silecek suyu eksilmişse tamamlanmalıdır. Ayrıca yağmurlu havalarda trafik yoğunluğu yaşanabileceği ve yakıt tüketiminin öngörülenden daha fazla olabileceği de hesaba katılmalıdır. Periyodik bakım, aracınızda var olan ya da oluşabilecek sorunları önceden keşfetmenizi ve gerekli önlemleri almanızı sağlar.
Hızınızı düşürün ve aracın kontrolüne odaklanın
Yağmur yeni başladığında ve zemin henüz tamamen ıslak değilken, yolun daha tehlikeli olabileceğini unutmamak gerekir. Yağmurun ilk damlalarıyla beraber zeminde yağ ve toz partiküllerinden oluşan ince bir tabaka asfaltı kaygan ve tutunma gücü az, çok tehlikeli bir yüzeye dönüştürür. Bu nedenle yağmurun ilk başladığı an ve sonrasında şiddetli biçimde devam eden yağış sırasında, aracınızın kontrolünü elinizde tutmanız için dikkatli ve düşük hızda seyretmeniz gerekir. Aracın çalışmasını etkileyebilecek seviyede su birikintilerinin içine girmekten kaçınmalısınız. Derin su birikintilerine girmek araçların elektronik sistemine de ciddi zararlar verebiliyor.
Yağışlı havalarda, şehir içi ve şehir dışı trafiğinde gerekli olmadıkça sollama ve ani fren yapmamanız gerekir. Böylece hem kendi güvenliğiniz hem de o an sizinle birlikte trafikte seyreden diğer araçların güvenliği için tedbirli davranmış olursunuz.
Yağmurlu havada araç kullanırken takip mesafesi arttırılmalıdır
Zeminin ıslak olması durma mesafenizi artıracağından, takip mesafeniz yağışsız hava koşullarına göre daha fazla olmalıdır. Sürüş sırasında önünüzde bulunan araç ile takip mesafenizi normale göre en az iki kat arttırmalısınız. Böylece ani bir durumda, gerekli tepkiyi verebilecek vakti bulabilirsiniz.
Takip mesafesi nasıl ayarlanır?
Sürüş sırasında ideal takip mesafesini bulmanın en kolay yolu, dünya çapında kabul gören “3 saniye kuralını” uygulamaktır. Yolda ilerlerken önünüzdeki aracın yanından geçtiği sabit bir nesneyi baz alın; bu bir ağaç, tabela veya trafik işareti olabilir. Ardından siz de bu sabit nesnenin yanında geçerken kat edilen süreyi sayın. Eğer 3 saniye ve üzerindeyseniz güvenli takip mesafesindesiniz. Ama bu, kuru zemin şartları için geçerlidir. Eğer kuru zeminde tozlu bir yoldaysanız bu süre de yeterli değildir. Burada sözünü ettiğimiz ıslak zemin şartlarında 6 saniye civarına çıkmanız, karlı zeminde ise 9 ve üzerine saniyelerde takip mesafesini ayarlamanız faydalı olacaktır.
Ani fren yapmaktan kaçının
Yağmurlu havalarda araç kullanmak, ani fren kavramını tamamen unutmak demektir. Ani fren yapmak yerine bu durumlarda vites küçülterek yavaşlamayı tercih edebilirsiniz. Hızınızı yükselttiğinizi fark ettiğiniz anda güvenli bir şekilde uygun hız limitini yeniden yakalamanız gerekir. Bunu sakin bir frenle ve vites düşürerek gerçekleştirmelisiniz. Yağmurlu havada yapılan ani fren kaymaya ve aracın kontrolünü yitirmenize neden olabilir. Frenlerin yanı sıra keskin hız ve sürüş değişikliklerinden de kaçınmak en doğrusudur.
Suda kızaklamayı, aracın sudan geçerken lastiklerinin asfalta temasının tamamen ya da kısmen kesilmesi olarak tanımlayabiliriz. Böyle bir durumda araç, su üzerinde yüzen bir tekne gibidir ve yönlendirme yapmanız hiçbir işe yaramaz. Lastikler yere basmadığı için de yol tutuş sıfıra yakındır. Böyle bir durumda ayağınızı hafifçe gazdan çekmeli, direksiyonu düz veya gideceğiniz tarafa hafifçe çevirerek tutmalısınız. Direksiyonun normalden hafif olması, halen suda gidiyor olduğunuz anlamına gelir. Araç yere bastığında ise, yol tutuş normale dönecektir.
Sürüş destek sistemleri ve dört tekerlekten çekişli araçların avantajları
Günümüzün modern sürüş destek sistemleri pek çok farklı koşulda otomobillerin güvenli bir şekilde kullanılabilmesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca, dört tekerlekten çekiş sistemine sahip araçların yol tutuş kabiliyetleri de daha yüksek olmaktadır. Bununla birlikte yağmur veya kar nedeniyle yolun kayganlaşması, görüşün azalması ve olumsuz hava koşullarından kaynaklanabilecek diğer sorunlar için her zaman temel sürüş güvenliği prensiplerini uygulamak en iyisidir. Hiç bir elektronik veya mekanik sistem fizik kurallarını değiştiremez.
Sakin ve güvenli sürüş en doğrusudur
Sinirlenmek, sabırsız davranmak ve stres gibi durumlar sürüşünüzü etkileyebilir ve sizi olumsuz durumların içerisine çekebilir. Her zaman sakin ve güvenli bir şekilde araç kullanmak önemli olsa da karlı ve yağmurlu havalarda bu konuya özellikle dikkat etmek gerekir.
Dikkatli ve sakin bir sürücü, yağmurlu havada araç kullanırken aynaları sıkça kontrol etmesi gerektiğini bilir ve direksiyonu her zamankinden daha sıkı kavrar. Böylece trafik stresi, beklenmedik manevralar ya da yağmur sularına gizlenen çukurlar, güvenliği ve sürüş konforunu en az etkiler. Yağmurlu havalarda araç kullanmak kuru zeminde araç kullanmaktan çok daha farklıdır ve maksimum dikkat gerektirir.
Aracınıza ve mevsime uygun lastik seçimi yapın
Aracınızda üretici firma tarafından önerilen özelliklerde jant ve lastik kullanın. Yanlış lastik seçimi yol tutuş kabiliyetinizi etkilediği gibi fren performansınızı da azaltacaktır. Aracın zeminle temasını sağlayan lastiklerin durumu hayati bir öneme sahip. Eğer lastiklerin dişleri yıprandıysa bu durum yol tutuş kabiliyetini ciddi şekilde azaltıyor. Eskimiş lastiklerle mümkün olduğunca yolculuğa çıkmamak ve bu lastikleri en kısa zamanda değiştirmek gerekiyor. Lastikler ile ilgili bir diğer önemli konu da hava basıncı. Lastikler soğuk durumdayken hava basıncını kontrol ederek ideal seviyede tutmak, zor hava koşullarına rağmen güvenli bir sürüşü için son derece önem taşıyor.
Görüş kalitenizi yükseltin
Yağmurlu havalarda diğer araçları, yol işaretlerini ve yolun kendisini görmek oldukça güçleşebilir. Bu sebeple gündüz de olsa aracın farlarını açmak sürücünün hem görüşünü artırıyor hem de diğer sürücüler tarafından fark edilmesini sağlıyor.
Yağmur nem oranını yükselttiği için aracın iç camında buğulanmaya neden oluyor. Çoğu otomobilin ön camında bulunan havalandırma sistemi sayesinde camdaki buğulanmalar bertaraf edilebilir. Ayrıca bazı araçlar ısıtmalı yan aynalara sahip, bu özellik aynaların kuru kalmasını sağlayarak sürücünün görüş kalitesini yükseltiyor.
Yağmurlu havada araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri ihmal etmeyerek, güvenli ve keyifli yolculuklar yapabilirsiniz.
Trafikte Geçiş Üstünlüğü
Otomatik Şanzıman Yağı Kaç Km’de Değişir
4×4 Dört Tekerlekten Çekişli Araçların Avantajları
Yol Tutuş Performansını Etkileyen Faktörler Nelerdir